Vær nysgjerrig på den «umulige» ungdommen din!

bli en bedre mamma human design ungdom til besvær eller glede Nov 27, 2022

Den siste tiden har jeg fått flere henvendelser fra foreldre som ønsker hjelp til å forstå ungdommene sine bedre. Det som går igjen, er typisk:

«Jeg forstår meg ikke på datteren min. Vi klarer ikke snakke sammen uten at det blir krangel.»

«Sønnen min sliter med å sovne om kvelden og er alltid så trøtt. Er det noe vi kan gjøre?»

«Barna mine er late og gidder ikke mer enn det de absolutt må. Verken min mann eller jeg kjenner oss igjen i dette. Vi blir så frustrerte. Hjelp!»

Jeg tror at vi foreldre ofte kommer til kort overfor ungdommene våre fordi vi forventer at de skal ligne oss. Eller de trigger noen av «skyggesidene» våre? Og så er de i tillegg unge, de skal jo i prinsippet opponere. Ikke rart det blir litt gnisninger i heimen!

Vi oppdrar jo gjerne barna våre i tråd med vår egen oppdragelse – eller i tråd med det vi tror er best ut fra slik vi selv tenker og føler. Men har du noen gang tenkt på at dette ikke nødvendigvis er det beste for ditt barn?

Det er vanskelig å ta innover seg, men det kan faktisk hende at akkurat ditt barn har helt andre behov enn deg – både de du har nå, og de du hadde som ung.

Det kan hende at ditt barn motiveres av helt andre ting. At det trenger å bruke energien sin på en annen måte enn deg.

Hadde det ikke vært GULL om det fantes et verktøy som kunne hjelpe deg med det?

Human Design 

For å finne ut hvordan en person tenker, føler og motiveres, kort sagt hvordan dette mennesketfunker, liker jeg å ty til Human Design. Dette er et relativt nytt verktøy innenfor terapien – et spennende og omfattende kunnskapssystem som kombinerer gammel visdom og moderne vitenskap.

Her ser man på hvert enkelt menneskes unike sammensetning av ferdigheter, evner og kjennetegn. Tenk: Det finnes ingen som har 100 % likt design!

Og her blir ingen karaktertrekk ansett som dårligere enn andre, tvert imot, det man kanskje tradisjonelt ville ansett som svakheter, anses her som styrker. Som spesielle gaver.

Jeg tror det kan være både inspirerende og lærerikt å bli kjent med dette verktøyet for bedre å forstå ungdommen din. Ikke at du plutselig blir en ekspert på barneoppdragelse og vil sitte inne med alle svar – med du vil få en langt dypere forståelse for hvordan du kan hjelpe, motivere og veilede din ungdom på en måte som passer til akkurat han eller henne. 

Hvordan funker det?  

Når ungdommene våre blir sett og anerkjent for den de er, og ikke føler at de helst burde endre seg eller bli en annen, har det en styrkende effekt. Det å få lov til å være seg selv fullt ut, bygger god selvfølelse, selvtillit og trygghet.

Hvis du for eksempel blir kjent med ditt barns energitype, er du allerede langt på vei. Human Design operer med fem ulike energityper: Generator, Manifester, Manifesting Generator, Projector og Reflector.

Her er en liten smakebit:

Er sønnen eller datteren din en Generator-type, vil de høyst sannsynlig trenge å bruke kroppen sin og brenne av litt energi på dagen for å få sove godt om natten. De er designet for å være aktive og gå «all in». De har dessuten en sterk magefølelse for hva som er riktig og galt – men kan nok trenge litt hjelp til å bli kjent med og stole på magefølelsen sin.

Er ungdommen din en Manifester-type, er han eller hun faktisk designet for å være selvstendig, og kan ofte oppleves som å være i opposisjon til foreldrene. De liker ikke å bli kontrollert eller å bli fortalt hva de skal gjøre. Disse ungdommene kan ha godt av å få ansvar tidlig. De vil antageligvis trenge mer anerkjennelse og frihet enn direkte hjelp og styring. Hvis foreldre undertrykker denne selvstendighetskraften for selv å få det siste ordet, kan det føre til sinne og frustrasjon hos den unge, og han eller hun kan utvikle dårlig selvfølelse og utrygghet senere i livet.

Er ungdommen din en Projector, kan det være nyttig å være klar over at projektorer ikke har samme utholdenhet og energi som de andre energitypene. De er designet for å jobbe smartere, ikke hardere. De kan trenger å ta pauser – og å få lov til å gjøre det uten å kjenne dårlig samvittighet eller at de er treige, at det er noe galt med dem. Hjelp gjerne Projector-ungdommen din til å unngå full aktivitetskalender!

Vi er mangfoldige, vi mennesker, og det er utfordrende, men det er også utrolig spennende. Og det er plass til oss alle! Så vær nysgjerrig på ungdommen din. Lær deg ham eller hun å kjenne. Det vil du vinne mye på.

Send meg en melding hvis du er interessert i en analyse av deg og din sønn eller datter. Kanskje du også vil oppleve å forstå sønnen eller datteren din bedre.