Gi slipp på den profesjonelle fasaden

finn din unikhet karriere karrieretips miste gnisten på jobb personlig merkevare personlig utvikling personlige egenskaper Feb 18, 2020

I mange år av min karriere holdt jeg igjen fra å være meg selv. Dette var ikke noe jeg gjorde bevisst, men ubevisst lå det frykt for ikke å være god nok, spennende nok, dyktig nok eller kreativ nok. Alle andre virket så mye dyktigere og mer interessante enn meg.

Jeg følte ofte at jeg måtte være på en spesiell måte, ha de «riktige» meningene, ha det «riktige» antrekket og oppføre meg på en profesjonell måte. Jeg skjulte meg bak faguttrykk, seriøsitet og formelle antrekk.

Jeg holdt igjen fra å være meg selv. Det føltes ikke trygt å vise for mye hvem jeg var og hva jeg stod for. Det føltes tryggere å beskytte meg bak en profesjonell og seriøs fasade.

Det gikk så langt at jeg begynte å miste gleden og energien i jobben min. Jeg følte jeg ble mer og mer grå og til slutt føltes det som jeg bare var en kjedelig «arbeidsmaur» som var akkurat som alle de andre. Det føltes nesten som jeg gikk i «ett med tapeten».

Jeg ble mer og mer tappet for energi – kroppen var full av stress. Jeg gikk fra å være «bored out» til å bli «burned out».

Jeg kjedet meg på jobben. Jeg likte ikke den personen jeg var blitt. Jeg var hverken fornøyd med meg selv eller hvordan jeg så ut. Alt føltes litt meningsløst.

Var det virkelig slik livet skulle være?

Nei, heldigvis er det ikke slik livet bør være. Nå vet jeg bedre.

Jeg vet også at man ikke trenger å forlate «the corporate world» for å finne tilbake til gleden, gnisten og ikke minst finne tilbake til seg selv.

Det handler om å børste støv av den vi egentlig er og se oss selv med nye briller. Det handler ikke nødvendigvis om at man er i feil jobb (selv om det noen ganger kan være en del av løsningen å faktisk skifte jobb.)

Når vi forsøker å være som «alle andre» eller være som vi tror er forventet, så gjør vi oss og bedriften en bjørnetjeneste. Dessuten tar det mye energi å holde igjen fra å være oss selv.

Husk at du blir ikke ansatt fordi du er som «alle andre». Du blir ansatt fordi de tror du har noe nytt å tilføre teamet – at du er den puslespillbrikken de mangler.

Vi har alle noe unikt ved oss. Det er bare ikke alltid vi ser det selv. Vi ser ofte bare «svakhetene» våre. Tenk om de såkalte svakhetene faktiske kan være styrker i forkledning?

Min erfaring er i hvert fall at det er svært få svakheter som ikke har noen unike styrker i seg.

Det er utrolig inspirerende å hjelpe ansatte, jobbsøkere eller gründere i prosessen med å finne, tydeliggjøre og styrke det som er annerledes og unikt ved seg.

Veldig mange av mine klienter har gått i samme mønster som jeg gjorde. De kommer ofte til meg når de har begynt å kjede seg. De føler ofte at de ikke er gode nok eller at de ikke helt passer inn der de er. Noen har allerede tatt skrittet ut for å søke nye utfordringer, men de vet ikke helt hva.

Alle har en stemme som verden trenger. På tide å finne og styrke din?