Vil skyggesidene noen gang gi slipp?

begrensninger endring gi slipp negative mønstre tanker og overbevisninger underbevissthet Apr 28, 2023

Jeg så akkurat dokumentaren om psykiateren Phil Stutz på Netflix. Det jeg likte best med dokumentaren var påminnelsen om at det enkle ofte er det beste. I tillegg var det en fin påminnelse om kraften i visuelle virkemidler - alt fra tegninger, illustrasjoner og ikke minst øvelser som gir visuelle bilder i hodet. 

Det visuelle språket er nemlig språket til underbevisstheten.

Jeg har blitt mer og mer fascinert av språket til underbevisstheten for det er her de fleste nøkler til endring ligger. 

I dokumentaren snakket de mye om skyggesidene - altså den delen av oss som vi ikke vil at andre skal oppdage. Og kanskje vi ikke alltid vil innrømme disse skyggesidene i forhold til oss selv heller. 

Skyggesider og negative mønstre er ofte sentralt i arbeidet med klientene mine. Ikke fordi det er så viktig å være klar over disse, men fordi det gjør så mye å gi slipp på makten disse har over oss. 

Her om dagen fikk jeg spørsmålet: Vil disse negative tankene og følelsene noen gang gi slipp og forsvinne? 

Phil Stutz mener at disse skyggesidene sjelden vil forsvinne helt og de vil alltid komme tilbake.

Jeg tror han har rett i de alltid vil komme tilbake når vi møtes utfordringer. Men, det finnes gode verktøy for å nøytralisere de når de kommer. På den måten kan vi holde de i sjakk og unngå at de tar styringen.

Tenk deg en vei full av løv. Du raker bort løvet, men så snart det begynner å blåse så legger de seg i veien igjen. Det er slik det ofte føles for mange som prøver å rydde bort negative tanker og følelser.

Når du har gode teknikker som inkluderer både bevissthet og underbevissthet - og teknikker som både inkluderer kropp og sinn, så blir det lettere å håndtere løvet. Da vil de ikke komme like sterk tilbake. Løvet vil være lettere å rydde bort for hver gang. Og til slutt klarer løvet ikke å ødelegge veien...

Du er hjertelig velkommen til en uforpliktende samtale om du har lyst å høre mer om dette.