Hvem er du når du beskriver julen og alt du må gjøre?

coaching juletradisjoner negative mønstre personlig utvikling selvledelse vær deg selv vær unik Dec 19, 2017

Ofte tar vi med oss tradisjoner, mønstre og væremåter som ikke alltid er til det beste for oss eller passer vår personlighet.  Mange går inn i mønstre av tanker og væremåter helt automatisk, og helt uten at de er klar over det selv. 

Jeg hadde nettopp en god samtale hvor temaet var jul med stress, forpliktelser og ulike forventninger. Vedkommende følte at julen var full av MÅ og BURDE, og så ingen annen utvei enn å brette opp armene og komme seg gjennom det. 

Jeg spurte henne det enkle spørsmålet : Hvem er du når du beskriver julen og alt du må gjøre?

Svaret kom litt overraskende på henne. Hun innså at hun gikk rett inn i rollen til sin mor. Her var det lite rom for å være seg selv.

Det er energitappende å være en annen enn den man egentlig er.

Hun ønsket ikke å være som sin mor. Helt fra hun var liten, opplevde hun moren som stresset og sliten i julen. Hvorfor gikk hun inn i det samme mønsteret? Og det viktigste spørsmålet; hvordan komme seg ut av det?

Et viktig steg er å stille seg spørsmålene;

Hvorfor tar jeg med meg disse tradisjonene? Hva er viktigst for meg?  Hvordan ønsker jeg å være i julen? Hvilken stemning ønsker jeg å skape?

Det er nyttig å stoppe opp litt og se seg selv litt utenfra.

Tradisjoner trenger ikke å følges slavisk bare fordi det alltid har vært slik. Du trenger ikke bli som dine foreldre. Du har et valg. 

Nye tanker og tradisjoner kan være vel så bra som de gamle.

Selv om dine foreldre, eller svigerforeldre, har tydelige juletradisjoner, trenger det ikke bety at du må føre disse videre selv om vedkommende kommer på besøk. 

Bestem deg for hvordan du ønsker å ha julen. Hvilke av tradisjonene liker du og ønsker du å ta med deg videre? Hvilke ønsker du å gi slipp på? Tenk på hva som vil gi deg og dine aller nærmeste mest glede.  

Kanskje det er på tide å ta tilbake julen og skape den atmosfære som passer deg og dine aller nærmeste. 

  • Kanskje du ikke trenger å bake 9 sorter småkaker bare fordi ”vi alltid har gjort det i vår familie"?
  • Kanskje du ikke trenger å invitere til så mange førjulstreff selv om det virker som alle rundt deg gjør det? Det kommer mange muligheter for å treffes i 2018, alt trenger ikke gjøres i desember.
  • Kanskje du kan delegere mer og gjør mindre selv? Det er helt greit å senke ambisjonsnivået selv om din mor ikke gjorde det.
  • Kanskje du ikke trenger å ha huset helt perfekt ryddig og rent til jul. 
  • Kanskje det er mer riktig å sette av tid til hverandre enn å passe på at alt det ”ytre” er perfekt og tradisjonene er fulgt? Julen trenger ikke se ut som en interiør-reportasje.
  • Kanskje du heller skal gjøre det som føles riktig for deg, enn å la deg styre av det som er riktig for din mor eller svigermor eller omgivelsene?

Husk du har alltid et valg. Pass på at du gir deg selv rom for å være deg selv i julen. Vær bevisst og ikke automatisk gå inn i roller og væremåter som ikke er deg. 

Vær deg selv og ta med deg tradisjoner som føles riktig for deg og dine aller nærmeste - eller lag deres egne tradisjoner. 

Senk skuldrene og minn deg selv på hva som er det viktigste i julen. For her trenger det ikke å være noen fasit. 

Jeg ønsker deg en deilig og gledelig Jul hvor du kan være helt deg selv med senkede skuldre.